Pàgines

PETITA SINOPSIS D'UGANDA


Com a antiga colònia anglesa, Uganda fou considerada per Winston Churchill com la perla d'Àfrica. Un país amb una gran varietat natural i humana amb més de 56 grups ètnics.

La temperatura tot i estar en l'equador no és molt elevada ja que és un país assentat en un altiplà i amb muntanyes volcàniques que arriben a altures de fins 4130 metres, com el volcà Gathinga.

La seva població és de les més joves del món. Un 50% de la població és menor de 15 anys i en 60 anys ha passat de tenir 5 milions d'habitants a tenir-ne 32 milions. En l'actualitat cada minut neixen dos nens

Uganda és un dels països més pobres del món, amb un index de desenvolupament humà de 0,514 situat en la posició 157 de 176. Tot i que com la majoria de països africans el seu creixement econòmic va en augment, aquesta millora no es veu reflectida en la població que en les zones rurals no tenen electricitat, ni telèfon, i per descomptat ni aigua corrent. A més de ser un dels països del món amb més mortalitat materna alhora dels naixements que està a l'ordre d'un 4%.

La zona del nord on encara hi ha un conflicte armat entre el govern i el grup rebel del LRA és l'àrea més castigada, mentre que la capital Kampala és on el govern ha destinat més diners i recursos.

Un govern presidit pel senyor Museveni, que des de l'any 1986 està al capdavant del país amb el beneplàcit i el suport dels EUA i UK. Aquestes dues potències, sempre han protegit Museveni i aprofitant els aires de grandesa i de poder del governant l'han utilitzat com a punt de partida per aconseguir l'obtenciò de recursos del Congo per exemple. Museveni com us explicaré més endavant, juntament amb els EUA i UK és un dels grans culpables en els genocidis que s'han produït en les dues últimes dècades, a Rwanda, Burundi i últimament al Congo.

Un govern corrupte i assassí, ja que organitzacions internacionals han denunciat els assassinats massius i selectius que durant tots aquests anys ha anat realitzant, amb la complicitat de governs internacionals que fins i tot l'han posat d'exemple a Àfrica per la bona gestió que volen fer creure que està realitzant, per d'aquesta manera mantenir un punt estratègic en el continent. Tal i com per exemple estan fent a Etiòpia amb el recent reelegit Meles Zenawi.

El govern d'Uganda és corrupte i el senyor Museveni està preparant el camí al seu successor, el seu fill un important cap de l'exercit, a més la seva dona és ministre del seu govern.

Ës un país amb una gran quantitat de recursos com l'aigua, el 15% de la superfície del país és aigua dolça, sent el llac Victòria on neix el gran Nil, la reserva més important del país. Un nou recurs descobert fa poc ha estat el petroli, que sembla ser que es troba en grans quantitats a l'est del país. El què no es diu però, és que molts dels recursos que suposadament pertanyen a Uganda realment no procedeixen de la mateixa Uganda sinó que són espoliats per “rebels” pro-governamentals al Congo, que com alguns sabreu està sumís en una silenciada guerra des de fa anys.

Un país on el 85% de la població viu en les zones rurals i fan agricultura de subsistència, que gràcies a les favorables condicions climàtiques els permeten tenir menjar gran part de l'any. El què si és un problema són les malalties que afecten a la població i que degut a un deficient sistema sanitari provoquen milers de morts que en el nostre país serien evitables.

El Sida al 2002 afectava al 6% de la població, però altres malalties com la malària disminueixen l'esperança de vida dels ugandesos situada en 52 anys.

A més l'augment tan ràpid de la població, fa que comenci a haver-hi escassetat de terra cultivable amb les greus conseqüències que això pot portar en un futur no massa llunyà.

Per tant com molts països africans de moment no té un futur massa esperançador. Esperem que la millora educativa que sembla que s'està aconseguint en comparació a fa uns anys permetí als joves actuals a crear un futur més digne pel seu bonic país.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada