Pàgines

PETITA HISTORIA D'UGANDA AMB UNA VISIÓ INDIA


Com ja us he comentat aquests dies estic compartint experiències amb diferents sacerdots claretians, indis, els quals molt instruïts i amb molta experiència sobre el terreny m'han explicat una mica el perquè hi ha tants indis a Uganda i com han influït en la història d'aquest país.


Abans d'arribar els anglesos, Uganda estava dividida en sis reialmes on cadascun dels reis governava els diferents clans tribals de la regió. Quan van arribar els anglesos els era molt difícil controlar tanta diversitat, així que començaren el control del país al rei de la regió de Luganda. Els Baganda que són tal i com s'anomenen a la gent d'aquesta tribu, i d'on prové el nom de Uganda, començaren amb l'ajut dels anglesos a controlar tot el país. D'aquesta manera els anglesos també ho tenien molt més fàcil.

Mentrestant en els any 20 els anglesos per poder exportar millor els recursos de totes les seves colònies, començaren a construir les línies ferroviàries per tot l'est d'Àfrica. Per fer-ho portaren molts indis, ja que eren bons treballadors i a més ja sabien de què anava el tema, perquè havien construït la gran xarxa ferroviària que encara ara està en funcionament en aquest país. Aleshores molts indis es quedaren a Uganda com a ma d'obra pels anglesos.

Quan arribar la'independència d'Uganda el 1961, els anglesos posaren el rei dels Baganda com a titella, de manera que la colònia continuava a les seves mans tot i la firma d'independència.

Aleshores els indis se sentiren desemparats ja que la corona anglesa ja no els protegia. Així que alguns tornaren al seu país però d'altres es quedaren a Uganda, començant a fer negocis.

Els Ugandesos però no estaven massa d'acord en la manera que el rei portava el país, així que perpetraren un cop d'estat. Fou llavors quan el senyor Obote pujar al poder, això era durant la segona meitat dels anys 60. Obote començar a nacionalitzar empreses, escoles,,, que encara pertanyien els anglesos, tot i així el fet d'haver traït al rei d'Uganda no li fou perdonat per molts compatriotes seus. A més alguns encara pensaven que era massa condescendent amb els anglesos.

Mentre els indis com a bons negociants, començaven a forjar els seus negocis, la seva pujança fou tal que gran part del comerç ugandès estava portat per indis i les petites empreses que s'anaven obrint també eren indis.

Llavors fou quan aprofitant que el president ugandès estava fora amb una reunió dels països de la Commenwealth el famós dictador Idi Amin pujà al poder fent un cop d'Estat. Inicialment això el dictador estava en totalment en contra dels anglesos i de qualsevol estranger en el país.

És per això que quan pujà al poder donà 90 dies perquè els indis abandonessin el país, els congelà totes les seves comptes i els prengué totes les seves terres, aleshores els indis marxaven cap a diferents destinacions amb tot el què podien endur-se a sobre, però aleshores quan creuaven les fronteres els soldats els prenien les seves pertanences. Aleshores fou quan Canadà i el Regne Unit els donaren assil, així que molts emigraren cap a aquests països, però d'altres es quedaren als països veïns, esperant la seva oportunitat per tornar. Durant el règim de Amin el país s'ensorrà i tot el comerç i negocis que duien els indis i que suposadament havien de continuar portant els ugandesos anomenats per Amin també naufragaren estrepitosament.

No fou fins el 1978 que Idi Amin fou derrocat i s'exilià a Arabia Saudí, Aleshores començaren un seguit de cops d'estat fins que el 1986 aconseguí el poder Yuweri Museveni, ajudat pels tutsis que s'havien exiliat de Rwanda a principis dels 60. Tot aquest això havia estat planificat a Tanzania on Museveni l'actual President d'Uganda estudiava amb Kagame l'actual president de Rwanda, els dos arribaren al poder després d'un cop d'estat. Per tant ho havien planificat tot des de feia anys.

Museveni donà facilitats perquè els indis retornessin a Uganda, els retornà les seves terres i els seus negocis.

Des d'aleshores els indis han fet créixer els seus negocis i les seves empreses i moltes ciutats hi ha grans botigues regentades per hindus i les grans empreses que hi ha a Uganda pertanyen també a indis. De fet a mesura que anaven conduint i passaven diferents empreses la majoria pertanyien a indis, i segons en Joy, l'amic indi, la segona fortuna més important del país és d'un indi.

Suposo per això que no es tenen en compte el president Museveni que continua al poder després de 24 anys i els seus, perquè amb la corrupció que hi ha el país i amb l'expoliació de recursos que estan fent al Congo, segurament que els governants ugandesos s'estan omplint les butxaques a vessar.

Mentrestant els indis a l'ho seu, tot i que ara els estan sortint forts competidors, com no els xinos. Que ja estan entrant al país amb força.

Ara bé una cosa que m'ha fet gràcia, és que estan construint una carretera que uneix Kampala amb Mbarara, com a molts llocs d'Àfrica em pensava que estava construida per xinos, doncs resulta que no que l'empresa és de Ghana, però realment és europea. Aleshores el preu per fer la carretera és molt més alt si es dóna la concessió a Europa que als xinos per exemple, ara bé els governants ugandesos, molt pillos ells, prefereixen els Europeus, per vàries raons. Primera perquè és la Unió Europea qui financia la carretera per tant tot queda a casa. Evidentment la Unió Europea també l'interessa perquè així tot queda a casa, però la jugada bona que fan els governants és que saben que els europeus per venir a aquí ho fan amb unes condicions molt bones, és a dir els construeixen bones cases, els donen bons cotxes, els posen totes les facilitats necessaries. El bo del cas, és que quan acaben els projectes els Musungu, és a dir els blancs, doncs tornen cap a casa i les cases, els cotxes, els ordinadors i moltes altres coses es queden a Uganda i està clar a qui va a parar.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada