Pàgines

CREUANT UGANDA



De Kiyunga el poblet que està a la vora Jinja em vaig desplaçar fins a Katukuru un altre poblet situat a la vora de Mbarara a l'oest del país. Per tant vaig creuar amb dos importants punts geogràfics durant el trajecte.

El primer el riu Nil. Segons els primers exploradors britànics, a Jinja és on neix el riu Nil, concretament a la part nord del llac Victòria. Fou el britànic John Hanning Speke que el 1858 determinà aquesta zona com a la del naixement del riu Nil. Tot això creà molta controversia en aquella època, ja que molts d'altres exploradors no estaven d'acord amb la troballa de Speke. Tot i les discrepàncies l'explorador Henry Morton Stanely, confirmà la descoberta de Mr Speke, ja que rodejar tot el llac Victòria, trobant com a única sortida d'aigua la del Nord del llac i per tant com a naixement del Nil. En l'actualitat però, s'han trobat dos rius un que neix a Rwanda i l'altre a Burundi com a fonts inicials del Nil, ja que els dos rius desemboquen al llac Victòria. Sembla ser que el riu rwandès és més llarg que el burundès, per tant generalment la longitud total del Nil es compte des de Rwanda. Tot i que es podria dir que el Nil no es converteix com a gran riu, fins que el Nil blau, provinent d'Etiòpia, s'ajunta al Nil blanc, provinent del llac Victòria.

Com passa en la majoria d'aquests casos, quan s'arriba el lloc, a part d'unes quantes botiguetes de souvenirs per turistes i una placa que explica una mica l'historia del riu, el lloc no te res d'extraordinari, més que res pel què representa.

A més s'ha construït una presa que ha fet pujar el riu i que per tant la mena de fonts que sembla que hi havia inicialment han desaparegut, deixant a la vista un gran riu que en aquella zona baixa amb l'energia d'un nen petit. Després de les fotos pertinents, vàrem visitar un lloc on explica que part de les cendres de Gandhi foren llençades al riu Nil, per l'estimació que aquest tenia vers Àfrica, on va viure-hi alguns anys.

D'allà continuarem amb el cotxe cap a l'oest direcció Kampala, a l'entrada de la capital el tràfic estava totalment aturat, segons deien alguns conductors, la policia estava fent controls degut a les bombes del dia 11 de juliol. Aprofitarem per posar gasolina, el preu de la qual es desorbitant per la majoria de butxaques locals. Un euro el litre.

Amb el dipòsit ple i després de travessar Kampala, posarem rumb sud, on ens pararem un moment en la zona per on passa l'equador, per tant passarem a l'hemisferi Sud.

Després de quasi 8 hores de camí, ens desviem de la carretera principal per agafar una carretera de terra, després d'una hora i plens de pols arribem al nostre destí, Katukuru el petit poblet on el pare claretià Joy fa un any que ha obert la seva església.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada